Her Zaman Bir Adım Önde Sohbet Toplantısı

ino-kapak3

NorthStar Innovation katkılarıyla, NKÜ Gıda Topluluğu’nun düzenlediği “İnovasyon 101: Her Zaman Bir Adım Önde” başlıklı sohbet toplantısı 19 Kasım 2013 Salı günü saat 10.30’da Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Söyleşide Sayın Bilal Kaafarani (Yıldız Holding Global İnovasyon & ArGe Grup Başkanı ve North Star Innovation Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı) ve Sayın Begüm Mutuş (Northstar Innovation Bilimsel Araştırmalar ve Kamu İlişkileri Koordinatörü) bizlerle buluştu. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şefik Kurultay, Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, Ziraat Fakültesi Dekan yardımcısı Doç. Dr. Murat Taşan ve ağırlıklı olarak Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim üyelerinin bulunduğu sohbet toplantısına öğrenci arkadaşlarımızın çok büyük ilgisi vardı.
Söyleşinin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mehmet Demirci, sözlerine öncelikle, inovasyon konusunda sadece ülkemizde değil dünyaca ünlü olan Bilal Kaafarani’ye aramızda bulunduğu için teşekkür ederek başladı. İnovasyon kavramının önemine değinen Demirci, yaptığı kısa konuşmada, inovasyon fikrinin ve kültürünün sadece üniversite öğrencileri için değil, ilkokul düzeyinde dahi farkındalık oluşturulması ihtiyacı bulunan bir kavram olduğunu aktardı. Prof. Dr. Mehmet Demirci’nin ardından kürsüye gelen Bilal Kaafarani, İnovasyonların ortaya çıkmasında özellikle merak eden ve cesur kişilerin önderlik ettiğini söyleyerek sözlerine başladı. Ardından “keşif” ile “inovasyon” terimlerinin farkının altını çizen Kaafarani, kendisinin yazmış olduğu “Sürüden Ayrılmak” adlı kitabı hazırlarken 150 farklı CEO ile görüşüp inovasyon kavramını tarif etmelerini istediklerini ve 150 farklı tarif aldıklarını aktardı. Buradan hareketle herhangi bir fikrin, metodun ya da buluşun inovasyon niteliği taşıması için türünün tek örneği olması, ticari bir değere sahip olması ve paraya dönüştürülebilir bir yönü olası gerektiğini bu üç özellikten herhangi biri olmadıkça inovasyondan söz edilemeyeceğini söyledi. İnovasyon tiplerinden örnekler vererek bahseden Kaafarani kanıtlanmış bilimin, inovasyona dönüşme sürecinden bahsetti. Özellikle gıda alanındaki inovasyonların daha çok gıda ambalajları yönünde olacağını düşündüğünü söyleyen Bilal Kaafarani öğrencilere yağ, tuz ve şeker ikame edici ürünler, yöntemler üzerinde durmalarını tavsiye etti. Yıldız Holding bünyesinde öğrencilerle uzun inovasyon süreçlerini içeren yaz stajları yapma projeleri olduğu bilgisi de söyleşide dile getirildi.
Bilal Kaafarani sunumunun ardından dinleyicilerden gelen soruları da içtenlikle cevapladı. Sunumunu İngilizce yapan Kaafarani’ye Türkçe çeviri desteği sağlayan Begüm Mutuş öğrencilerden gelen bazı soruları da bizzat cevaplayarak söyleşiye katkıda bulundu.
Söyleşinin bitiminde Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Şefik Kurultay, Sayın Bilal Kaafarani’ye; Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci de Sayın Begüm Mutuş’a günün hatırası olması amacıyla Üniversitemiz Logosu bulunan tabaklardan hediye ettiler.
Kendilerine yapmış oldukları sunum ve sıcak sohbetleri için Gıda Topluluğu olarak teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Ayrıca etkinliğimize büyük ilgi gösteren ve salonu merdivenler dahil olmak üzere dolduran arkadaşlarımıza da göstermiş oldukları ilgiden dolayı teşekkür ediyoruz